Днес ще обявим нови мерки, които измислихме заедно с браншовите организации, профсъюзите

...
Днес ще обявим нови мерки, които измислихме заедно с браншовите организации, профсъюзите
Коментари Харесай

Предстои да бъдат обявени нови мерки в помощ на бизнеса

" Днес ще обявим нови мерки, които измислихме дружно с браншовите организации, профсъюзите и банките - как да има оптимално огромна ликвидност в пазара, плюс оптимално огромна помощ в стадий, в който дребните и междинните предприятия би трябвало да се възвръщат. " Това сподели служебният министър на стопанската система Кирил Петков. " Ще има доста повече ликвидност за дребните и междинните предприятия, само че с цел да се случи това, би трябвало да съберем частния капитал в банките, плюс помощта на страната, като това ще влезе дружно влезе в пазара, тъй като в случай че се разчита единствено на бюджета, няма да никакви заложени ограничения след месец май ", добави той.

По думите му утвърждението за новите ограничения ще става доста бързо, тъй че да няма закъснение през административни процедури. " Ще използваме за част от новите ограничения, които ще обявим, самите търговски банки, тъй че те да разпределят опцията за ликвидност до дребните компании ", разясни министърът пред Нова телевизия.

Запитан дали са спирани или забавяни някакви помощи за възобновяване на ресторантьорския бизнес, той отговори: " Никакви помощи не са спрени до тези, които би трябвало да се изплатят. В бюджета са заложени помощи до месец май, за юни няма нови заложени. Тези, които си ги чакат, ще ги получат. Няма прекъсване по никакъв метод. "

Кирил Петков разяснява и абсурда с Българската банка за развиване. " Процедурата работи доста необичайно. Преди някой да бъде заменен в Надзорния съвет, би трябвало сегашният контрол да предложи нови претенденти към Българска народна банка. Това е необичайно, само че е реалност - с цел да се самоуволниш надали не би трябвало първо да одобриш евентуални нови претенденти. Т.е. без настоящия контрол е мъчно да се подадат нови претенденти за утвърждение в Българска народна банка ", разясни той.

По думите му утвърждението на Българска народна банка лишава до 60 дни. " Когато оттова се одобрят нови претенденти, не е наложително те да бъдат заменени. Т.е. имаме един нов тим, утвърден от Българска народна банка, само че в случай че решиш да ги смениш – те са в подготвеност ", сподели още министърът на стопанската система.

" В деня на указа – 11 май, аз подадох документи към Българска народна банка за контрол с запитване може ли тези хора евентуално да вземат участие в промяната на предстоящ контрол, с цел да не изгубвам тези 60 дни. Оказа се, че указът е от 11 май, само че моето встъпване в служба е на 12 май ”, добави той.

" В Българска народна банка хората досега си карат по протокол. Нямам недоволство от тях. Единствено ги апелирам да вземат оптимално бързо решене за оценка на претендентите, които се входират през днешния ден в тяхната банка ", прикани Петков.

Той акцентира, че задачата на съществуването на Българската банка за развиване е да подкрепя микро, дребни и междинни предприятия, които в някаква степен способстват за конкурентоспособността на България:  " В никакъв случай задачата ѝ не е да раздава по 100 млн. заеми на някакви хора, които си имат бизнеси. Надзорът би трябвало да е страж на обществения интерес, само че те не са единствени. Другите би трябвало да са министерството и държавното управление. Те са непосредствено виновни дали съблюдават закона, само че действително принципалът – Министерството на стопанската система е трябвало да се намеси доста по-рано. "

" Според мен някой, който е решавал да се дадат тези заеми на тези компании, не е следвал закона за ББР, който споделя, че те се дават на дребни и междинни предприятия. Това е явно ", добави Кирил Петков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР